Home Blog 暴雨下的慈善覺醒

暴雨下的慈善覺醒

by spidey
1 minutes read

早幾日香港連場暴雨,500年難得一遇水災,我地特首見到咁多義工幫手,有感而發
話香港有條件成為領先國際嘅慈善中心,非常好。
由金融中心轉做國際慈善中心,呢個轉型非常健康。

但作為愛國愛黨愛香港嘅我地,點會咁後知後覺呢?
係比卡超比講任何野之前,
我地2022年頭已經開始將女士會費(25+ 200/month, 25-100/month)全數撥捐比唔同中小型機構,不能盡錄
為社區/有需要動物/人士盡一點力。

cha3 cha2 cha1

或者有人會笑,1000幾百,算得係咩野錢。
啱嘅,我地能力有限。但認識我地深嘅人,會知道我地start得一個project,係正常情況下我地都唔會停。
Charity都一樣,所以我地呢年半,都未停過一期,特別情況,仲會私人額外再課多少少🙇‍♀️
我地個theory好簡單,一次性嘅大額援助當然重要。但慈善唔係短跑,係一件long term持續性嘅事
所以我地都希望持續性去支援一件事,就係咁。

所以黎緊會參加我地嘅女士,唔係just for fun而係想參加我地呢個大家庭嘅,我地係好歡迎你將所謂嘅會費全數轉撥捐去一D中小型做實事嘅慈善機構。
無論係守護毛孩,以至係支援受性暴力傷害/支援女士機構,甚至係罕見病患者支援機構,一律歡迎。

最後,我地係到呼籲大家,做善事金額無分大少,無需比較
有錢出錢,有力出力
最緊要係個心❤️‍🔥
有D企業/人,立心不良,慈善為名,避稅為實,左手交右手再出返糧比自己/營運開支。
呢種無善嘅因,何來有善嘅果。

好差minnie lo咁,定期捐血都已經幫到好多人

 

You may also like

Leave a Comment

此網站只適合二十一歲或以上人士進入,內容可能令人反感及驚嚇;不可將此區的內容派發、傳閱、出售、出租、交給或借予年齡未滿 21 歲的人士或將本網站內容向該人士出示、播放或放映。 LEGAL DISCLAIMER WARNING: THIS SITE CONTAINS MATERIAL WHICH MAY OFFEND AND MAY NOT BE DISTRIBUTED, CIRCULATED, SOLD, HIRED, GIVEN, LENT,SHOWN, PLAYED OR PROJECTED TO A PERSON UNDER THE AGE OF 21 YEARS. 本人已滿 21 歲 ,above age of 21,同意進入 *本網站經由第三者於美國境內以不抵觸美國加州法例條文發放及儲存*
I am 21 or Older I am Under 21