Home 未分類 上海藝術家 — 陸揚

上海藝術家 — 陸揚

by minnielo
1 minutes read

覺得陸揚嘅世界觀好正😂

係佢世界觀入邊係無分性別 甚至一個角色可以有兩種身份。

係2013年,陸揚仲同日本第一個成功切除自己的性器官(包括睪丸、陰莖和乳頭)嘅無性人浜崎ユウマ(音譯 「浜崎悠真」,原名 「杉山真王」)合作 。佢除左cosplay 「子宮戰士」 嘅真人版,仲畫緊一部關於 「子宮戰士」 嘅漫畫。

(延伸閱讀:https://beginneros.com/triviaDetail.php?trivia_id=1617)

IMG 2465IMG 2466

而我點解會識佢? 係因為係地鐵見到佢個人展覽嘅poster 睇落去個圖同個名都好怪 所以就上網搵呢個展覽嘅資料😂😂

陸揚以自己嘅面部掃描建模,創造左呢一個超寫實數碼人「DOKU」,意喻獨生獨死。呢個「數碼人」模仿陸揚所有嘅面部表情同細節,並係不同嘅場景中自由變化。

(係佢官網,有幾個版本嘅DOKU 有天堂 地獄 阿修羅等等 我覺得好好睇 如果有興趣可以上官網睇)

佢嘅展覽除左科技感重,顯然到世界上嘅災難同疾病外,仲帶啲佛教意味。

展覽呈現左「DOKU」嘅六種形態,彷彿靈魂穿梭在六種佛教輪迴世界,帶出陸揚對時間與空間、主體與客體,以至生命存在本質的哲學與宗教層面的思考。

雖然啲人話「DOKU」抄GANTZ,但我覺得呢個展都值得睇 (因為香港好似冇咩類似嘅主題展) 如果有興趣可以睇下啲資料 再去 去完話比我睇你感受💓💓

 

展覽詳情

獨生獨死香港體驗中心|陸揚藝術展

日期:2023年3月18日-8月27日

時間:星期一 14:00-20:00 星期二至日 10:00-20:00

地點:油街實現 (香港北角油街12號)

IMG 2463

額外資料:

陸揚官網:http://luyang.asia

陸揚ig:https://instagram.com/luyangasia

「DOKU」數碼人ig:https://instagram.com/doku.asia

關於陸揚

1985年,生於中國上海

陸揚2007年於中國美術學院新媒體系學士畢業,並於2010年完成碩士學位。陸氏的個展包括中國上海紐約大學美術館的 “陸揚妄想罪與罰”(2016); 美國西雅圖 interstitial 的“妄想曼陀羅-陸揚個展” (2016);日本福岡亞洲美術館的 “第11季福岡亞洲美術館藝術家駐留成果展-陸揚”(2011);北京尤倫斯當代藝術中心的“由張培力策劃-忿怒金剛核”(2011)。在2015年,陸揚為三位代表中國出展第56屆威尼斯雙年展的最年輕藝術家。

陸氏現於中國上海和北京生活及工作。

 

Btw可以睇下呢個訪問 睇完應該會更加了解佢個mindset😁

https://youtu.be/BETr95Ip-Qc

Minnie

May/2023

Leave a Comment

此網站只適合二十一歲或以上人士進入,內容可能令人反感及驚嚇;不可將此區的內容派發、傳閱、出售、出租、交給或借予年齡未滿 21 歲的人士或將本網站內容向該人士出示、播放或放映。 LEGAL DISCLAIMER WARNING: THIS SITE CONTAINS MATERIAL WHICH MAY OFFEND AND MAY NOT BE DISTRIBUTED, CIRCULATED, SOLD, HIRED, GIVEN, LENT,SHOWN, PLAYED OR PROJECTED TO A PERSON UNDER THE AGE OF 21 YEARS. 本人已滿 21 歲 ,above age of 21,同意進入 *本網站經由第三者於美國境內以不抵觸美國加州法例條文發放及儲存*
I am 21 or Older I am Under 21