Home Blog 多謝高人cine之慾cine慾史 EP 2-香港情色電影史 上集|從邵氏經典到cult片大導

多謝高人cine之慾cine慾史 EP 2-香港情色電影史 上集|從邵氏經典到cult片大導

by spidey
0 minutes read

幫大家補充返少少資料

片中提到既電影係
楚原叔嘅《愛奴》
牟敦芾嘅《打蛇》《黑太陽731》

真心,第一次認識楚原叔應該係《卡拉屋企》
跟住先係《真情》,果陣淨係覺得佢好慈祥,無諗過佢已經係大導演,係大個左之後先睇返佢D經典。

好認同高人同Sam先生
世界好似越黎越開放,但電影就愈嚟愈多政治正確/符合”尺所謂普世價值”嘅規範,越黎越多無形框架,不知不覺,好多影片套路都變得一模一樣,無特色。

《愛奴》係1972年上,已經有同性戀係元素係入面
你可以話佢地好前衛,但係咪真係1972年先有同性戀呢樣野?

至於去到《打蛇》,今時今日再睇返,女權主義好大機會會跳出黎講侮辱女性。但明明男士一樣被打蛇集團毒打同不人道對待。

電影係創意工業,每個導演都有佢自己想法,有D可能好唯美,有D就好純粹。
《打蛇》呢款我自己個人就覺得係反映時弊,如果《18樓C座》係家常便飯版,咁《打蛇》就係現實血淋淋版,佢只係反映左大家心入面都知道,而又唔敢講出口嘅事實而已。

下下政治道德正確,動輒口誅筆伐,所有創意工業都收皮
700萬人,有700萬種解讀,好正常,但和而不同先係永遠嘅真理。

You may also like

Leave a Comment

此網站只適合二十一歲或以上人士進入,內容可能令人反感及驚嚇;不可將此區的內容派發、傳閱、出售、出租、交給或借予年齡未滿 21 歲的人士或將本網站內容向該人士出示、播放或放映。 LEGAL DISCLAIMER WARNING: THIS SITE CONTAINS MATERIAL WHICH MAY OFFEND AND MAY NOT BE DISTRIBUTED, CIRCULATED, SOLD, HIRED, GIVEN, LENT,SHOWN, PLAYED OR PROJECTED TO A PERSON UNDER THE AGE OF 21 YEARS. 本人已滿 21 歲 ,above age of 21,同意進入 *本網站經由第三者於美國境內以不抵觸美國加州法例條文發放及儲存*
I am 21 or Older I am Under 21