Home Blog 三上悠亞引退,你有覺得可惜嗎?

三上悠亞引退,你有覺得可惜嗎?

by 新東寶翻譯製作
3 minutes read

2023年3月13號夜晚7點,S1專屬女優三上悠亜宣布即將喺今年八月推出最後一套作品,喺三十歲嘅生日月份,結束佢八年嘅業界生涯。

關於三上悠亜八年嚟嘅作品,我會等所有作品都推出哂之後做一個總結同個人推薦。今次呢一篇文章主要係想同大家分享一下我喺呢幾日所觀察到,坊間對於「三上悠亜引退」呢件事嘅反應;以及嚟到2023年,當一個AV女優宣布引退之後,大家嘅諗法同以前會有咩唔同。

今次呢篇文章會比平時寫嘅更加傾向個人觀點分享同沉悶,希望大家唔好介意。

SSIS-663 引退発表 126日後にAV女優をやめる三上悠亜

 

先講講三上悠亜嘅引退宣言內容,當中佢本人有陳述佢引退嘅原因,主要係因為身體支撐唔到拍攝工作嘅辛勞,雖然作為專屬女優,佢每個月都只需要拍一套作品就可以坐埋一邊等收錢,但長達八年每個月定時定候嘅工作對於佢嘅身體都係一種負擔,再加上佢本人喺過去幾年積極向唔同範疇發展,以上種種原因都令到佢決定離開呢一份做咗八年嘅工作,正式脫離現役AV女優呢一個身份嘅標籤。

在我觀察嚟睇,三上悠亜喺2017年拎到最優秀女優賞之後,其實就已經奠定咗佢喺AV業界無人可以複製嘅地位同成績;爬到上最高嘅等級,成為業界入面萬人景仰嘅傳奇AV女優,每個月收嘅片酬係好多企劃單體女優辛勞工作嘅幾倍甚至幾十倍,名利雙收之餘仲有一大堆嘅海外工作邀約,簡直係每一個AV女優夢想嘅生活同前景。

2023 03 19 下午10.55.09

當年三上悠亜以無人能敵嘅氣勢同聲勢,奪得DMM ADULT AWARD 2017 最優秀女優賞。

2023 03 19 下午10.56.14

TEK-067 Princess Peach 三上悠亜

以上嘅成績相信佢本人同經理人公司一早已經預見得到,而三上悠亜本人明顯志不至此,AV女優嘅身份無錯可以為佢帶嚟更多嘅名氣同收入,但成為一個最Top嘅AV女優只係佢嘅第一步,佢嘅目標係成為下一個潮流界、時裝界、化妝品界嘅女皇,能夠同昔日嘅前輩明日花キララ睇齊,甚至超越,先係佢一直以嚟嚮往嘅目標。

所以由幾年前開始,明顯已經睇得出三上悠亜喺AV業界嘅極限已經到咗,佢本人亦都慢慢將工作重心轉移去其他地方,搞偶像組合進軍南韓,創立自己品牌嘅時裝同化妝品,雖然偶有失敗嘅案例,但再接再厲,喺AV業界以外大展拳腳,以三上悠亜呢個大名進軍各個市場,先係佢最渴望嘅舞台。

FqSL92AaYAAJ72p

FonE2JbXsAE7XVF


喺過去幾日坊間嘅討論入面,有唔少人都有將三上悠亜嘅引退,同佢早一兩個月之前同一個19歲嘅Youtuber合作呢一件事掛鉤,有唔少人都認為係因為三上悠亜識到新男朋友,所以決定收山唔再拍片,但容許小弟喺呢一度為三上悠亜平反:嗰一條合拍片只係佢地兩個人嘅商業合作,並唔係坊間八卦記者所講嘅「三上悠亜識咗新男朋友」,所以三上引退呢件事同呢位年青Youtuber理論上係一啲關係都冇。

另一樣我觀察到嘅係對於三上悠亜嘅引退,坊間唔多人有「可惜」嘅感覺。喺過去當我地睇到一個AV女優宣布引退,唔多唔少都會有一種「以後都冇機會睇到佢新片喇」嘅失望感,但三上悠亜咁多年嚟嘅AV作品評價,大部份人都係覺得失望居多,導致有呢種失落感嘅人唔多,大家只係有「反正都拍得唔好睇,早啲收山都冇所謂」嘅反應。

作為一個Top界別嘅AV女優,拍出嚟嘅AV所收穫嘅評價竟然係低到大家覺得無咗都唔可惜,坊間有呢一種逆向嘅反應都實屬罕見。

FiVDzF akAIgzE3 2

三上悠亜喺2022年啱啱慶祝完出道六週年。

22年高橋しょう子引退,23年三上悠亜引退,兩位傳奇級數嘅女優相繼離開AV業界,但大家嘅留戀感覺已經冇以往咁強,我認為唔多唔少都同新人輩出有關;喺疫情嘅呢三年時間,經濟衰退之下令到唔少日本女仔投身風俗業,輾轉之下成為下海拍攝AV嘅一員。喺呢一個幾乎每日都有新人出道嘅年代,少一個一線女優,第二日就已經有十個新人嚟俾你過目,填補你嘅空虛。

雖然未必每一個新人都啱口味,但隨住時間嘅流逝,舊人嘅感覺同回憶只會越嚟越稠淡,新人帶俾我地嘅衝擊亦會越嚟越強,搵到新嘅替代只係時間問題。就好比失戀分手之後最好嘅療傷方法,搵下一個對象嚟填補空缺,傷口自然就會痊癒。

FqNLx2iacAAbI61

其次係喺近年,AV女優就算喺引退之後,都仲有唔少地方有機會見到佢嘅身影,例如近年都有唔少女優喺宣布引退嘅同時開設FANS Club,一手一腳由自己打理。除咗可以避免俾事務所分一杯羹之外,仲可以自己掌控尺度同價錢,同時仲可以喺引退後都繼續保留到嚟自一班死忠FANS每個月嘅穩定外快收入。FANS就算收到引退消息,都唔需要擔心以後冇機會再見到心愛嘅女優嘅消息同靚相,甚至乎仲會有再搞見面會嘅可能,喺呢一方面都大大降低咗FANS對於女優引退之後嘅空虛感。

所以嚟到2023年,當我地睇到一個AV女優宣布引退,就算有冇心理準備都好,我地心中泛起嘅波瀾已經冇以前咁大同震驚。或者我地唔會咁快就搵到一個可以取代佢嘅位置嘅女優,但第二位第三位嘅席位,依然大把選擇;睇一睇FANS Club嘅帖文,原來引退之後嘅佢今日去咗一間好靚嘅餐廳食嘢,望到佢掛喺臉上面幸福嘅笑容,原來引退,都唔係一件咁hard feeling嘅事。

Frf1vtQagAAc4wO


三上悠亞嘅引退,象徵住一個AV時代嘅終結,未來又會有下一位皇者女優揭竿而起,安慰大家寂寞嘅晚上;面對一個女優嘅引退,我地心入面當然會有不捨,但江山自有人才出,傳統AV要追上時代嘅步伐同迎合觀眾越嚟越高嘅口味,自然就要一代接一代嘅淘汰同換血,先至會有顯著嘅成長。就好似如果一個城市嘅娛樂圈萬年不變,大家仲會睇到進步嗎?

喺呢一刻,我已經開始期待聽日宣布出道嘅新人了。

FaguqPIUsAAsYMw

 

You may also like

Leave a Comment

此網站只適合二十一歲或以上人士進入,內容可能令人反感及驚嚇;不可將此區的內容派發、傳閱、出售、出租、交給或借予年齡未滿 21 歲的人士或將本網站內容向該人士出示、播放或放映。 LEGAL DISCLAIMER WARNING: THIS SITE CONTAINS MATERIAL WHICH MAY OFFEND AND MAY NOT BE DISTRIBUTED, CIRCULATED, SOLD, HIRED, GIVEN, LENT,SHOWN, PLAYED OR PROJECTED TO A PERSON UNDER THE AGE OF 21 YEARS. 本人已滿 21 歲 ,above age of 21,同意進入 *本網站經由第三者於美國境內以不抵觸美國加州法例條文發放及儲存*
I am 21 or Older I am Under 21