Home Blog 想甜嚐甜

想甜嚐甜

by kenta
2 minutes read

 

《想甜嚐甜》

黃大仙蒲崗村道73號富佑大廈地舖

大角咀嘉善街18號利奧坊二期地下G703號舖

=============================================================
印象中,想甜嚐甜第一間舖係嚮黃大仙開始,之後果兩間舖邊間先後我就唔係太清楚。
而其鎮店之寶,就係名為花之水滴的甜品,曾經上過 ViuTV 的節目「空肚講宵夜」。
除左花之水滴之外,佢嘅甜品種類凡多,有芋圓、心太軟、窩夫、雪糕、夾心格餅、楊枝甘露、芭菲等等。
雖然話就話甜品係第二個胃,但實在又真係食唔落咁多。所以只能介紹幾款畀大家,其他就等各位自己去試試。
1606960666742 011606960669684 01
芋圓分別有左圖的黑糖芋圓仙草,及右圖的椰芋。
黑糖較坊間的無咁甜,但我反而覺得剛剛好。有時太過甜的話,反而食唔出芋圓的味道。
之於椰芋,椰香味重,比起黑糖再淡少少。無他,主打食椰香嘛。而且椰芋仲有埋椰肉同紅豆,口感又會豐富少少。
而黑糖配仙草,甜得黎口感清爽。你問邊款好食D,就只能講不分高。重來只有小孩才選擇,大人一定係「Why Not Both」。
除左黑糖同椰汁底外,仲有芒果底,有機會要試試。
1606960791196 01
上圖咁豐富嘅就係海鹽焦糖爆谷火炙香蕉窩夫配乳酪雪糕。
冷熱,軟硬,咸甜各種有著對比的口感,真係一次過滿足晒所有願望。
大角咀店收銀後邊一系列 PopcornBrother 的爆谷,唔知呢款D爆谷係唔係由佢提供呢?
呢款咁飽肚嘅甜品,女士食的話,開心 Share 就最好喇。
1606960793648 01
最後介紹的芭菲杯,呢杯係「黑」—— 朱古力醬,朱古力布朗尼,烤杏仁片,肧芽玄米及迷你甜筒 —— 杯仔細細,但份量一D都唔細。
口感軟硬香脆,朱古力甜而迷你甜筒就酸(乳酪雪糕),又係一大傑作。
1606960672690 01
大角咀店的餐紙,成間舖畫左畀你睇。

You may also like

Leave a Comment

此網站只適合二十一歲或以上人士進入,內容可能令人反感及驚嚇;不可將此區的內容派發、傳閱、出售、出租、交給或借予年齡未滿 21 歲的人士或將本網站內容向該人士出示、播放或放映。 LEGAL DISCLAIMER WARNING: THIS SITE CONTAINS MATERIAL WHICH MAY OFFEND AND MAY NOT BE DISTRIBUTED, CIRCULATED, SOLD, HIRED, GIVEN, LENT,SHOWN, PLAYED OR PROJECTED TO A PERSON UNDER THE AGE OF 21 YEARS. 本人已滿 21 歲 ,above age of 21,同意進入 *本網站經由第三者於美國境內以不抵觸美國加州法例條文發放及儲存*
I am 21 or Older I am Under 21